16 Kasım 2013 Cumartesi

Öğrenciyken Çalışmak

Aktif iş hayatı ve okullarda edindiğimiz bilgiler-deneyimler büyük farlılıklar gösteriyor.
Ülkemizde iş yaşamının ne olduğunun farkında olunmadığı için mezun olduğunda hemen iyi bir iş bulma beklentisi içerisine giriliyor ve sonucunda da büyük bir hayal kırıklığı… Öğrenciyken çalışmayan veya staj yapmadan mezun olanlar hayal ettiklerinden daha düşük pozisyonlarda ya da mezun oldukları bölümlerin dışındaki sektörlerde çalışmak zorunda kalıyorlar.

Öğrenciyken çalışmak çok şey kazandırıyor. Okulda kazanılması pek mümkün olmayan ve iş yaşamında çok önemi olan birçok yetkinlik çalışarak kazanılıyor. Bu yetkinliklerin yanı sıra, iş nasıl bulunur sorusunun cevabını bilen bir mezun ortaya çıkıyor.
Mezun olmuş ancak kariyer sitelerini ismini bilmek bir yana, ne ifade ettiğini bilmeyen birçok mezun mevcut. İş disiplini kazanmak, takım çalışmasına adapte olmayı öğrenmek, zaman yönetimi vb. birçok yararından bahsedebiliriz. Ancak bana göre en önemlisi öğrenciyken çalışmak kişinin kendisine güven kazandırıyor.

Elbette öğrenciyken iş bulmakta kolay değil.  Zorunlu stajlarda SGK işyerlerine maliyet olmuyor. Ancak Tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışmalarda, çalışan öğrenci de olsa ücret ödenmesi ve sigorta yapılması gerekiyor. Bu maliyeti de işyerleri karşılamak istemiyor. Ama ısrarcı olmak iyi bir sonuç getirebilir. En azından alan dışı da olsa birçok iş mevcut.  Satış danışmanlığı yapmak, tanıtımlarda-fuarlarda görev almak aklıma gelenler.

Üniversite yaşamı belki de yaşamın en keyifli bölümü. O nedenle gezmek, dinlenmek iyi vakit geçirmek de elbette çok önemli. Hepsini kararında yapmak lazım diye düşünüyorum. En azından ben böyle yapamadım, keşke yapsaydım. Umarım tespitler ve öneriler faydalı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder