6 Kasım 2013 Çarşamba

Yıllık İzin Hakkında

Yıllık İzin Hakkında
İşçinin aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır.


İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

  • Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden,
  •      Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,
  •      On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden, az olamaz.
Taraflar arasında bir uzlaşma olursa izin 10 günden az olmamak üzere 3’e bölünebilir.


Yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır.
Emeklilik vs. nedeniyle yahut işverenin ihbar/kıdem tazminatını ödemesiyle son bulan önceki sürenin sıfırlandığından ve böylece de hizmet hükümlüğü içinde yer almaz.

İşveren de işçilere "DÖRT GÜNE" kadar "ücretsiz" yol izni vermek zorundadır.


İşçinin yıllık izin hakkından vazgeçmesi söz konusu değildir. (İş K.md 53)

Yıllık izinde iken hastalık raporu alan işçi, yıllık ücretli izinle çalışan raporlu gün sayısı kadar yıllık ücretli iznini uzatamaz. Çünkü, işyerinde işin yürütümü; izin süresine göre planlanmış olacağından, işyerinde aksaklıklar meydana gelebilir. Şayet; rapor süresi yıllık izin süresini aşacak şekilde devam ediyorsa; doğal olarak bu durum işverene bildirilir, rapor süresi bitiminde işbaşı yapılır, bu durumda rapor süresi ile çakışan yıllık izin günleri daha sonra işverenden talep edilerek, kullanılmayan süre kadar yıllık izin kullanılır.

İşçi hak ettiği yıllık ücretli izinlerini, kullanmak istediği zamandan en az "BİR AY" önce işverene yazılı olarak bildirir.

Yıllık ücretli izin zaman aşımının başlangıcı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihtir. İş sözleşmesi devam ederken kullanılmayan iznin ücrete dönüşmesi mümkün değildir. İş akdinin feshinden sonra kullanılmayan izin ücretleri işverenden talep edilebilir. Yıllık izin de zaman aşımı süresi 5 yıldır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder