28 Kasım 2013 Perşembe

Özel Hastaneye Gidişte Yeni Dönem

Avuç içi ya da parmak damar izini vermeyen ‘muayene’ olmayacak. SGK ile anlaşması olan yaklaşık 1700 özel hastane ve kliniğin düne kadar yarısı ‘damar izi kimlik tanıma sistemine’ adapte oldu. Sektör yetkilileri, özellikle pazartesi günü itibariyle özel hastanelerde hasta kuyruğu oluşabileceğini; bazı hastanelerde ise yeni sisteme geçilemediği için hasta kabul edilemeyeceğine dikkat çektiler. SGK ise 1 Aralık tarihinin hiçbir şekilde ertelenmeyeceğini duyurdu.

Haberin devamı için tıklayınız.

Kaynak:Hürriyet

23 Kasım 2013 Cumartesi

ODTÜ Köprü Kütüphane Projesi

Bu güzel proje hakkında bilgi edinmek ve destek olmak için;

KÖPRÜ, İstanbul ODTÜ Mezunları Derneğinin ODTÜ deki bursiyer öğrencilerinden oluşan grubun ismidir. 2000 yılında bursi-bursiyer arası kaynaşmayı artırmak amacı ile kurulan KÖPRÜ, bugün bu amacına ek olarak sosyal sorumluluk bilinci ile imkanları çerçevesinde çeşitli etkinlikler ve projeler yürüten bir sosyal sorumluluk grubudur.

KÖPRÜ 2004 yılından bu yana her yıl kütüphanesiz bir okula kütüphane kuruyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.

21 Kasım 2013 Perşembe

Yıllık İzinde - İstirahat, Evlilik, Vefat vs.. İzinlerin Çakışması

Yıllık izinde, istirahatli veya özel durumların (evlenme, ölüm, doğum izni v.b.) üst üste gelmesi söz konusu olabilir. Ancak çakışan bu sürelerin yıllık izin sürelerine eklenip eklenmeyeceği konusunda İş Kanunu ve Yıllık İzin Yönetmeliğinde herhangi bir hüküm bulunmamakta. Ancak uygulamalarda, bu süreler yıllık izin sürelerine eklenmekte.

Örneğin 21.11.2013 - 02.12.2013 tarihleri arasında yıllık izinli olan bir çalışan, 26.11.2013 - 28.11.2013 (3 gün) tarihleri arasında raporlu olması durumunda; 02.12.2013 tarihinde iş başı yapmak zorundadır. Çalışan, işyerinin vereceği karara  kalan 3 günlük  iznini, ya daha sonraki bir tarihte yada işbaşı yapmadan iznine devam ederek kullanabilir.  

18 Kasım 2013 Pazartesi

Yeni İş Arama İzni

ÖRNEK: 
  •      İhbar Süresi= 42 gün; 6 Hafta
  •    1 Hafta= 6 Gün
  •    6 Gün * 2 Saat * 6 Hafta= 72 Saat
  •    72 Saat / 7,5 saat= 9,6/10 gün
 a) İşi altı aydan az sürmüş;  2 hafta / 4 gün iş arama izni
  b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş; 4 hafta / 7 gün iş arama izni

16 Kasım 2013 Cumartesi

Öğrenciyken Çalışmak

Aktif iş hayatı ve okullarda edindiğimiz bilgiler-deneyimler büyük farlılıklar gösteriyor.
Ülkemizde iş yaşamının ne olduğunun farkında olunmadığı için mezun olduğunda hemen iyi bir iş bulma beklentisi içerisine giriliyor ve sonucunda da büyük bir hayal kırıklığı… Öğrenciyken çalışmayan veya staj yapmadan mezun olanlar hayal ettiklerinden daha düşük pozisyonlarda ya da mezun oldukları bölümlerin dışındaki sektörlerde çalışmak zorunda kalıyorlar.

Öğrenciyken çalışmak çok şey kazandırıyor. Okulda kazanılması pek mümkün olmayan ve iş yaşamında çok önemi olan birçok yetkinlik çalışarak kazanılıyor. Bu yetkinliklerin yanı sıra, iş nasıl bulunur sorusunun cevabını bilen bir mezun ortaya çıkıyor.

SGK, herkesi yakından ilgilendiren uygulamaları sesiz sedasız hayata geçirdi.


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’nde birçok yeni düzenleme bulunuyor.

Hürriyet'in haberine göre; bunların başında da kalp damar cerrahisi işlemleri bulunuyor.  Artık kalp damar cerrahisi işlemlerinde üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ilave ücret alabilecek. Daha önceki değişiklikle üniversite öğretim üyelerinin ilave ücret alabilmesine olanak sağlandığını, ancak kalp-damar bölümünün bunun dışında kaldığını belirten yetkililer, değişiklikle kalp-damar  cerrahisi öğretim üyelerine de bu olanağın verildiğini belirtiyor.

Haberi devamı için tıklayınız.

12 Kasım 2013 Salı

E-Kolay Sendikalı


8.11.2013 tarihinden itibaren e-devlet üzerinden sendika üyeliği başladı. 

Sendikaya üyelik, e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunulması ve sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile e-Devlet kapısı üzerinden kazanılmakta.

Üyelik başvurusu, sendika tarafından otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik talebi kabul edilmiş sayılmakta.

www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapıldığında Sorgulamalar-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri menüleri sırasıyla takip edildiğinde kişinin çalışma bilgilerine göre üyelik ekranı gelmekte, bu ekranda üyelik işlemleri yapılmaktadır.

Yeni sistemde, işçilerin doğru sendikaya yani örgütlü sendikaya üyelikleri, işverenlerin sendika üyeliğine vereceği tepkileri önümüzdeki günlerde göreceğiz. 

11 Kasım 2013 Pazartesi

Türkiye'nin Seçkin Blogları 3. Bumerang Ödüllerinde Oylarınızı Bekliyor!

Blog dünyasının gelenekselleşen ve heyecanla beklenen blog Oscarları için geri sayım başladı. Türkiye’nin en iyi bloglarının ödüllendirileceği 3. Bumerang Ödülleri ödül gecesinde birbirinden farklı ve özgün içerik üreten bloglar alanında uzman jüri kadrosu tarafından da değerlendirilecek.

Haberin detayları için linke tıklayınız.

Öğrenci Evleri & Yerleşim Yeri Bildirimi

Gündemde bu sıralar öğrenci evleri, baskınlar, idari para cezaları gibi konular var. Bu haberlerde  “yerleşim yeri “ kavramını sıkça duymaktayız. Bu konu hakkında önemli birkaç detayı sizlerle paylaşmak istiyorum;

Öğrencilerin Durumu
Yılın bir kısmını üniversite eğitimi aldıkları şehirlerde, diğer kısmını da ise memleketlerinde geçiren öğrenciler ise asıl ve diğer yerleşim yerini bildirmelidirler. Bu şekilde bildirimde bulunanlar, eski adıyla İkametgâh Belgesi şimdi ki adıyla Yerleşim Yeri ve Diğer Adresi Belgesi’nde her iki adreslerini de Yerleşim Yeri ve Diğer Adresi şeklinde görebiliyorlar.

Bildirim Süresi
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50 ve 51 inci maddeleri uyarınca, yerleşim yeri adres

9 Kasım 2013 Cumartesi

İş Güvencesi


İş Güvencesi, geçerli bir sebep olmadan işçinin sözleşmesine son verilememesi demektir.  İş güvencesi hükümlerinden yararlanmak için:
Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran bir işyerinde çalışmak,

En az altı aylık kıdeme sahip olmak,

Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışmak,

İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili veya yardımcısı ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekili konumunda bulunmamak gerekir.

6 aylık Kıdem: İşçinin 6 aylık kıdemi, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen süreler
birleştirilerek hesap edilir. İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı,

Özel Hastaneye Gitmeden Önce



Özel hastanelere gitmeden önce incelemekte fayda var.

http://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/pages/index.faces

8 Kasım 2013 Cuma

İş Görüşmeleri

İş görüşmelerinde nasıl davranmalı, sorulara nasıl cevap verilmeli, yapılmaması gerekenler ve bunlara benzer birçok yazı mevcut.

Hem aday hemde görüşmeci olarak yaşadığım deneyimlere göre birkaç satır başlığını paylaşmak istiyorum.

Asgari gerekliliklerden çok fazla bahsetmek istemiyorum. Hitap şekilleri, dış görünüm, vs... aday dahi olsa karşımızdakinden ne bekliyorsak bizde o şekilde davranmalıyız diye düşünüyorum. Örneğin dış görünümü özensiz, hitap şekillerini bilmeyen sürekli telefonuyla ilgilenmek isteyen birini kimse herhangi bir toplantıda karşısında görmek istemez.

"Kendini İfade Edebilmek"

Bana göre iş görüşmelerinin kritik noktası kendini iyi ifade edebilmek. Başka biri gibi görünmeye çalışmak çuvallamak demek. Samimiyetten uzak davranışlar, negatif enerjiye,

6 Kasım 2013 Çarşamba

Personel Değişim Oranı (İşgücü Devir Oranı)

      PDO' nun yüksek olmasının yaratabileceği bazı olumsuzluklar;

·          İşten ayrılanların yerine yeni personel bulmak kolay değildir,  en azından bir zaman kaybına yol açar.

·          Yeni personellerin bulunması için verilen ilan bedeli, yapılan görüşme ve testler ya da ödenen danışmanlık ücretleri bir ekonomik kayba neden olur.

·          Yeni personel  bulunsa bile onun işe yerleşimi ve uyumu kolay olmaz.

Gece Çalışması

 Gece Çalışması
4857 Sayılı İş Kanununun 69. Maddesinde, “Çalışma hayatında GECE en geç saat 20:00 de başlayarak en erken 06:00 ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönemdir. Bazı işlerin niteliğine ve gereğine göre veya bazı bölgelerin özellikleri bakımından,  yönetmelik çıkarılabilir.

İŞÇİLERİN GECE ÇALIŞMALARI YEDİ BUÇUK SAATİ GEÇEMEZ;

 7,5 saatten fazla çalışıp da hakkını aramak isteyen işçi, İş Kanunu 24/2  maddesi uyarınca  iş akdini tek taraflı ve haklı nedenle feshedebilir. Bu tek taraflı fesih sonucu gece

İşsizlik Sigortası Hakkında

Bu şartların sağlanması halinde işsizlik maaşından yararlanılmaktadır;

·         İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

·         Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalıdır,

Yıllık İzin Hakkında

Yıllık İzin Hakkında
İşçinin aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır.


İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

  • Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden,
  •      Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,
  •      On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden, az olamaz.
Taraflar arasında bir uzlaşma olursa izin 10 günden az olmamak üzere 3’e bölünebilir.

5 Kasım 2013 Salı

TEBLİĞ

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:

MADDE 1 – 14/4/2012 tarihli ve 28264 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5510 sayılı Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (c) Bendi Kapsamında Sigortalı Sayılanların Hizmet Bilgilerinin Elektronik Ortama Aktarılması Hakkında Tebliğin 9 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Bu Tebliğden istisna edilecek kamu idarelerini belirlemeye Kurum yetkilidir”

MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.